Bahan-bahan Wedges
4 biji ubi kentang (buang kulit, basuh bersih2 - kukus sekejap sebelum dibuang kulit)
5sb tepung gandum
5sb tepung beras
1sdt serbuk lada hitam
1 sdt serbuk paprika (nak pakai serbuk kari pon boleh)
1 ulas bawang putih di cincang
1/4 sdt garam
1 biji telur
Cara-cara
Gaul semua bahan dan goreng pada api sederhana, angkat dan toskan. Letakkan dalam pinggan. Tuangkan mayonis dan sos cheezy ke atasnya...
Bahan-bahan sos cheezy
2 1/2 sudu mentega
2 1/2 sudu tepung dandum (kalau nak lagi pekat lebihkan tepung)
1 liter susu segar
4 sudu kecil garam (secukup rasa..kalau tak mau masin kenalah sukat dan rasa)
2 sudu besar serbuk cili (boleh tambah @ kurangkan ikut citarasa)
12 keping cheddar cheese (saya guna jenama cheesedale)
Sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna chezzy
Cara-cara
Cairkan butter, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese... masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri cheezy. Mula2 nampak je cair, tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.
#Selamat #Mencuba ...