SELAMAT DATANG KE LILYNERLY LILY.BLOGSPOT.COM

kekwawanKYUH

Jumaat, 19 April 2013

Kek Kukus Coklat Moist lapis Coklat Mousse

Bahan A :
1 Cawan susu cair
1 Cawan susu pekat
1 Cawan gula castor
1 Cawan minyak jagung / masak

Bahan B : Diayak
3/4  Cawan  tepung gandum
1 Sudu  teh  soda  bicarbonate
1 Sudu teh  baking  powder





Bahan C :
4 biji telur gred A (diblender)

  • Sila panaskan pengukus dahulu.
  • Tuangkan kesemua bahan A ke dalam  periuk, masak  atas  api  sederhana , minyak  dan  bahan  tadi sehingga  sebati. Sentiasa  kacau  menggunakan  whisk. Bila  sudah  sebati  matikan  api.
  • Ambil  bahan B yg  telah  di ayak  tadi  dan  campurkan  ke dalam  bahan  A  yang  masih panas tadi. Kacau  guna  whisk  sampai sebati.
  • Seterusnya  tuangkan telur yg sudah diblender tadi. Kacau lagi  sehingga sebati.
  • Ambil loyang 8 @ 9 inci griskan  majerin /  butter  di dalamnya.
  • Tuangkan  adunan  kek   coklat  tadi  ke dalam  loyang dan masukkan  ke dalam pengukus yg sudah dipanaskan. Masak  lebih  kurang 35-45 miniy  mengikut  ketebalan  kek anda.
  • Sila tutup penutup  pengukus  menggunakan  kain supaya air tidak  menitis.
  • Bila  sudah  masak, biarkan  sejuk  seketika  dan  keluarkan  kek  dari loyang. Kemudian potong  kepada 3 bahagian, hati-hati ye ketika  belah  kek sangat lembut  dan  mudah  pecah.
Filling  Mouse  Coklat :
500 ml  non-diary  whipping (bukan tenusu)
1 1/2  sudu  gelatin halal ( cairkan  bersama  2  sudu  besar  air  panas )
200gm  coklat  masakan,  cairkan  guna  kaedah  double  boiler.
  • Tuang  whipping   cream  td  dalam mangkuk  dan putar  sehingga  kental / bertanduk.
  • Sediakan  mangkuk / bekas  yang  besar  ketika  memukul  non-diary  whipping  cream  tadi kerana  dia akan mengembang  2kali  ganda.
  • Apabila  sudah  kembang, masukkan  coklat  masakan yg telah  cairkan  tadi  dan putar lagi  sehingga sebati.
  • Seterusnya  masukkan gelatin  dan  putar  lagi  sebati. Asingkan.
Topping :
1/2  Cawan  koko
5 Sudu  besar  susu  pekat
2 Sudu  besar  butter
2 Sudu  besar susu  segar

Campur  kesemua  bahan,  masak guna  kaedah  double  boiler.  Kacau  sebati  dan  asingkan.

Cara  Melapis :
  • Ambil 1  bahagian  kek yg  telah  dibahagi  3 tadi,  letakkan  atas  dulang /  pinggan rata.
  • Sapukan  mousse  coklat  di atasnya  mengikut  ketebalan  yg  anda  suka.
  • Ulang  step  td  sampai  habis,   apabila  sudah  melapis  3  bahagian  tadi  tuang  lebihan  mousse  di atasnya  dan  sapu  rata mousse  di sekeliling  dan  di tepi bahagian  kek, kemaskan.
  • Simpan  dalam  peti  ais  dalam 30-45minit  suppaya  mousse  tadi  mengeras   sedikit.
  • Keluarkan  dari  peti  ais   dan  tuangkan  topping  coklat  tadi  di atasnya,  sapu  rata  ke semua bahagian.
  • Hiaskan, masuk  dalam  peti  ais  seketika  dan  boleh  dihidangkan  :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...